Nieuwsbrief juli 2018
 
WOORD VAN DE VOORZITTER
Beste vrienden en sympathisanten,

Hopelijk bent u intussen reeds in een vakantiestemming. Weet dat Oostduinkerke en haar omgeving een prachtige streek is om er te vertoeven met onze paardenvissers als extra pluspunt  om te komen bekijken.
Om het volledige activiteitenprogramma van de gemeente Koksijde te bekijken surft u het best naar onze website https://www.ordevandepaardevisser.eu alwaar u in de rubriek nuttige links rechtstreeks kunt doorklikken naar de activiteitenkalender van onze gemeente.
Buiten onze wereldbefaamde paardenvissers telt onze gemeente ook enkele musea die een bezoekje waard zijn, zijn er andere buiten- en binnenactiviteiten waaraan u kunt deelnemen niet alleen als volwassene doch ook  met de kinderen erbij. U zult zich geen minuut vervelen tijdens uw verblijf aan onze Westkust.

Ben je op zoek naar een goede maaltijd en wens je van de allerbeste streek- en noordzeeprodukten te proeven klik dan ook eens op de rubriek "Culinaire ambassadeurs" in onze website (adres: zie hogerop) om een helpende hand te hebben bij jullie keuze.

Op woensdag 11 juli staan wij ter gelegenheid van deze feestdag  met onze traditionele noordzeepaella  op de zeedijk. Noteer ook dat er 's avonds op dezelfde zeedijk een concert met Raymond van het Groenewoud op het programma staat en dat de avond afgesloten wordt met een groots vuurwerk.

Ik zou zeggen, allen hierheen op 11 juli om al dit moois mee te maken alsook om van onze lekkere noordzeepaella te komen proeven.
 

De Voorzitter
Marc Sirjacobs
FOTO VAN DE MAAND
GEPLANDE ACTIVITEITEN JULI 2018
Zoals onze voorzitter reeds vermeldde in zijn voorwoord organiseert de Orde van de Paardevisser haar eerste reuze noordzeepaella op het strand van Oostduinkerke (tenminste als de weergoden het toelaten). Alhoewel onze chef-koks en hun helpers reeds van in de voormiddag beginnen met het opzetten van de tenten en het installeren van het benodigde materiaal kan U vanaf  15u30/16u00 komen proeven van deze lekkernij. De paella wordt zowel per portie (die U ter plaatse kan proeven) als per kilo (om mee huiswaarts te nemen) verkocht.

TERUGBLIK ACTIVITEITEN MEI 2018
Op zaterdag 9 en zondag 10 juni waren wij opnieuw op onze jaarlijkse afspraak tijdens het visweekend in Westende alwaar de bezoekers van een tasje overheerlijke garnalensoep konden proeven. Onze vooraad "mee te nemen soep naar huis" ging dan ook vlug over de toonbank zodat wij reeds vanaf de vroege namiddag velen moesten teleurstellen omdat onze voorraad uitgeput was. Doch niet getreurd : bij dezen beloven we dat we volgend een brouwseltje meer soep voor dit festijn zullen klaar maken.
Ter gelegenheid van de verkiezing "Mieke Garnaal 2018" in het Casino te Koksijde op vrijdag 15 juni werden de burgemeesters van Wanze (Waalse gemeente ten zuiden van Hoei) Christophe Lacroix en van Konz (Duitsland - gemeente aan de Moezel) Joachim Weber geïntroniseerd als ridder in de Orde van de Paardevisser.
Op 23 juni was het opnieuw druk aan onze stand op het Fabiolaplein ter gelegenheid van de Garnaalfeesten. Daar waar vroeger de potten garnalensoep grotendeels per stuk werden verkocht stelden wij vast dat er veel mensen onmiddellijk 2 liter (en zelfs meer) aankochten en dat zij reeds naar de datum van onze volgende soepverkoop (ter info: 2 september op de Zeedijk) vroegen.
Opmerkelijk ook dit jaar was de verkoop van de bekertjes soep die men ter plaatse kon nuttigen. Ondanks het warme weer werd deze nectar gemaakt met onze grijze garnalen uit de Noordzee  gesmaakt door de bezoekers.
Tot slot mochten wij de maand juni afsluiten op het vliegveld van Ursel alwaar het afscheidsfeest SEA KING doorgang vond. In het bijzijn van Ludo Bisschops uit de serie WINDKRACHT 10 (wie keek er jaren terug niet  iedere week naar uit naar deze boeiende reeks) werden onze garnalensoep, garnaalkroketjes en paella door de aanwezigen gesmaakt en werd een memorabel afscheid genomen van dit type reddingshelikopters die menig mensenleven hebben gered.
GARNAALTJE VAN DE MAAND
GRIJZE OOSTDUINKERKSE GARNALEN MET AVOCADOMOUSSE EN (SAFFELBERGSE) AARDBEIEN
BENODIGDHEDEN
2 rijpe avocado's - 1 eetlepel mosterd - 2 limoenen - scheutje olijfolie - peper en zout - 100 gr aardbeien (kenners verkiezen saffelbergse jet- of jeerbezen) - 500 gr. vers gevangen en gekookte garnalen (bij voorkeur van bij onze kruiers en paardenvissers).
Quenellen maken met behulp van 2 lepels
BEREIDING
1. Snij de avocado's in de lengte in twee en ontpit.

2. Haal het vruchtvlees eruit.

3. Mix het vlees van de avocado tot mousse met toevoeging van de mosterd, limoensap, olijfolie, peper en zout.

4. Laat opstijven in de koelkast.

5. Snij intussen de aardbeien in vier.
 
6. Rasp wat schil van de limoen en strooi wat geraspte schil op elk bord.

7. Maak met 2 lepels quenellen van de avocadomousse. Leg er vervolgens 2 per bord.

8. Verdeel de stukjes aardbeien over het bord.

9. Om het bord af te maken strooit u de garnaaltjes behoedzaam tussen de stukjes aardbeien. 


Smakelijk
EVENEMENT VAN DE MAAND
Grote belangstelling ook na de demonstratie garnalen vissen door onze paardenvissers tijdens het sorteren en koken van de vers gevangen garnaaltjes. En of ze smaakten !
DE OOSTDUINKERKSE PAARDENVISSERS


DE BEGELEIDERS VAN DE PAARDENVISSERS
Zij komen weing of niet in het daglicht te staan doch zonder de begeleiders zouden onze paardenvissers veel moeilijkheden ondervinden wanneer zij zich in groep moeten verplaatsen. Daarom even de schijnwerpers op deze personen die ervoor zorgen dat verplaatsingen en demonstraties vlekkeloos kunnen verlopen.
Dat er met dieren steeds zorgzaam moet worden omgesprongen weet éénieder. Wanneer men met paarden , en zeker in groep, op de openbare weg moeten er een aantal maatregelen nageleefd worden om ongemakken en ongelukken te vermijden. Daarom stelde de gemeente Koksijde 5 paardenbegeleiders aan die erop moeten toezien dat zowel op weg naar en van een visdemonstratie de tocht op een veilige en propere manier kan geschieden.
De begeleiders dragen ook hun typische kledij: blauw/zwarte broek, rode kiel en een pet met het embleem van de Oostduinkerkse paardenvisser.

Een eerste belangrijke taak van een begeleider is de beveiliging van het konvooi paardenvissers wanneer zij zich op weg naar zee begeven. Zij zorgen ervoor dat de stoet zich het liefst ononderbroken vanop de startplaats  naar het demonstratieterrein kan verplaatsen.

Zij kijken ook toe naar wat er zich naast de rijbaan afspeelt: zijn er geen kleurrijke of luidruchtige bewegingen die de paarden aan het schrikken kunnen brengen, zijn er geen omstaanders die zich onverwacht op de rijbaan willen begeven, enz... . Scherpzinnigheid en vooruitziendheid moeten hen ten allen tijde alert doen blijven.

Ook aan zee moeten zij aandacht voor het gebeuren blijven hebben: komen de toeschouwers niet te dicht bij de paarden wanneer deze opgetuigd worden met de benodigdheden voor de garnalenvangst, het bewaken en in toom houden van de paarden wanneer de vissers hun vangst aan het spoelen zijn, is er genoeg maneuvreerruimte voor de paardenvissers wanneer deze rechtsomkeer moeten maken om het strand te verlaten, enz... .


Ook tijdens het koken van de garnalenvangst door de vissers op de zeedijk blijven de begeleiders alert. Men ziet hen niet zelden met 2 of meer leidsels in de handen staan teneinde te vermijden dat de paarden zich onverwachts gaan verplaatsen doordat zij aanvoelen dat hun toom zich niet meer in de handen van iemand bevindt. 
Ondanks deze maatregel gebeurt het soms nog dat een paard een plotse beweging naar voren of naar achteren maakt en voor een lichte opschudding in de kudde zorgt. Gelukkig zijn de begeleiders erbij om de paarden opnieuw tot rust en kalmte te brengen.

De toeschouwer kan ook terecht bij de begeleider om meer uitleg over zowel het garnaalvissen als over het paard te bekomen.

Eénieder weet dat wanneer een ruiter, een boer of een paardenvisser zich op de openbare weg verplaatst dat het paard op tijd en stond een souvenir op de grond moet achter laten. Daar waar de mensen in vroegere tijden zelf hun schop en emmer boven haalden om de paardenmest van straat te halen om in de moestuin hun groenten te bemesten moet heden ten dage meestal de gemeente ervoor zorgen dat de paardenmest van de openbare weg verdwijnt. Dus als je de man met de kruiwagen, de schop en de borstel achter de stoet ziet aanlopen weet dan dat het devies van de begeleider 
"opgeruimd staat netjes" in uitvoering is.

KALENDER DEMONSTRATIES GARNALENVANGST
Onze paardenvissers hebben hun start niet gemist en hebben hun beste beentje(s) reeds meerdere malen voorgezet tijdens de druk bijgewoonde demonstraties garnalenvissen. Ook individueel gaan zowel de paardenvissers als de garnaalkruiers nog altijd op garnalenjacht . Via hun website of Facebookpagina kunt u te weten komen waar ze aan te treffen zijn langsheen het Groot-Koksijdse strand. Klik op de onderstaande links om rechtstreeks naar hun agenda te gaan.
DE PAARDENVISSERS
De Oostduinkerkse paardenvissers  
Met de huifkar en de paardenvissers naar zee
Op initiatief van het Navigo-museum kun je op donderdag 19 juli (afspraak om 11u00) en op woensdag 16 augustus (afspraak om 10u00) met de huifkar mee om een sessie garnaalkruien met de paardenvissers bij te wonen. De start vindt plaats aan het Navigo-museum en tijdens de verplaatsing met de huifkar krijg je deskundige uitleg over onze paardenvissers. Na de visdemonstratie worden de garnalen gekookt en geproefd. 
Inschrijven voor deze speciale gelegenheid kun je door te bellen naar het nummer 058/51.24.68 of via email naar onthaal@navigomuseum.be.
De deelnameprijs bedraagt €15 (€8 voor inwoners Koksijde), kinderen tussen 5 en 18 jaar oud betalen €10 (min 5-jarigen = gratis). Er wordt aangeraden laarzen en een handdoek mee te brengen.
Tijdens de maand juli zijn onze paardenvissers bijna dagdagelijks aanwezig op het strand van Oostduinkerke om er garnalen te vissen. Op de data aangestipt in het rood worden de garnalen gekookt op de Zeedijk.

          02-07 om 10u00          04-07 om 11u00          06-07 om 13u00

          09-07 om 16u00          10-07 om 17u00          16-07 om 10u00

          18-07 om 11u15          19-07 om 12u00          20-07 om 13u00

                             23-07 om 16u45          31-07 om 09u30
 
Voor meer info klik hieronder op de link naar de website van onze paardenvissers.
Activiteitenkalender van de PAARDENVISSERS
DE KRUIERS
DE STIENESTEKERS
Tijdens de maand juli zijn De Stienestekers aan het werk op woensdag 4 juli (om 11u00), dinsdag 10 juli (17u00), woensdag 18 juli (11u15) en op maandag 23 juli (16u45).
Activiteitenkalender van de STIENESTEKERS
DE SPANJAARDBANK
Op zondag 15 juli (vanaf 08u45 tot 09u30) en op zaterdag 21 juli (vanaf 13u30 tot 14u15) zijn de leden van de Spanjaardbank terug te vinden op het strand in Oostduinkerke. Op zondag 29 juli verlaten zij hun vertrouwde stek om een demonstratie garnaalvissen te voet te geven in Nieuwpoort en dit van 11u45 tot 13u15.
Activiteitenkalender van de SPANJAARDBANK
DE SLEPERS
Er werden ons geen activiteiten mede gedeeld door De Slepers. Om op de hoogte te blijven van hun doen en laten klikt U maar op de link hieronder.
Activiteitenkalender van de SLEPERS
DE GERNOARSKRUWERS
De Gernoarskruwers kunt u gaan bewonderen op verschillende plaatsen :

strand Koksijde/Sint-Idesbald (Ster der Zee) : op maandag 02-07 (08u45 tot 12u45) en op zondag 29-07 (07u30 tot 11u30). 

Oostduinkerke: op zaterdag 07-07 (13u30 tot 15u00) ter gelegenheid van het Vlaams Kampioenschap garnaalkruien.

De Panne: op zondag 08-07 (10u00 tot 13u00) - zeewijding

Koksijde-Bad tussen Vredestraat en Elisabethpein: op donderdag 12-07 (18u00 tot 21u00) en woensdag 25-07 (17u30 tot 21u30).

Koksijde-Bad  Alizé aan Koninklijke Baan 119 : op woensdag 25-07 (07u30-11u30).
Activiteitenkalender van de GERNAORSKRUWERS
WORDT STEUNEND LID
U kunt zich als sympathisant voor onze vereniging kenbaar maken als " steunend lid " op voorwaarde dat U een promotor wilt zijn voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed Unesco  waartoe onze paardenvissers behoren (zie link op onze website). In 2013 werden onze paardevissers uit Oostduinkerke aan deze lijst toegevoegd.
U stort de som van € 25 op onze rekening BE37 0018 1213 7428 (BNP PARISBAS FORTIS) met vermelding " Steunend lid " gevolgd door het adres alwaar wij U deze zelfklever mogen opsturen. U kunt de zelfklever ook bekomen aan onze stand tijdens de activiteiten waaraan wij deelnemen aan de Westkust. Alvast bedankt.
Dit was dan onze nieuwsbrief voor de maand juli. Tenzij anders vermeld zijn de gepubliceerde foto's eigendom van de redactie.

U kunt steeds terecht op onze website (rubriek activiteiten) om onze kalender met activiteiten voor het jaar 2018 te raadplegen.

De redactiesecretaris
Hugo Dero
Wijzig uw inschrijving    |    Bekijk online
De opname van uw emailadres gebeurt volgens de wet op de privacy. Uw gegevens (= alleen emailadres) worden enkel bewaard met het doel u maandelijks deze nieuwsbrief toe te sturen. Uw emailadres wordt nooit aan derden doorgegeven, commercieel verwerkt of publiekelijk bekend gemaakt. U heeft ten allen tijde het recht om uw gegevens te laten verwijderen
(liefst via uitschrijven). Indien u toch deze nieuwsbrief wegens technische omstandigheden buiten uw en onze wil om blijft ontvangen stuur een email naar redactie@ordevandepaardevisser.eu zodat wij uw emailadres manueel kunnen verwijderen.
Algemene Verordening Gegevensbescherming 25 mei 2018
Koninklijke Orde van de Paardevisser
Guldensporenlaan 7 - BE 8670 Koksijde
https://www.ordevandepaardevisser.eu