Nieuwsbrief juni 2018
 
WOORD VAN DE VOORZITTER
Beste vrienden en sympathisanten,

De vakantieperiode staat voor de deur doch onze studenten moeten vooreerst door een moeilijke periode om zich voor te bereiden op hun eindexamen. Hierna wacht hen hopelijk een verkwikkend verblijf aan onze Westkust alwaar alles in gereedheid wordt gebracht om de vakantiegangers een aangename verpozing aan te bieden.

Oostduinkerke komt reeds uit de startblokken het laatste (volledige) weekend van juni. Traditioneel zijn er op zaterdag de feestelijkheden op het Fabiolaplein alwaar de verenigingen, die in mindere of meerdere mate iets te maken hebben met de folklore van de paardenvisserij, hun standje hebben opgesteld. Ook wij zullen er aanwezig zijn met ons heerlijk garnalensoepje.

Op zondag gaat dan de traditionele stoet uit : vertrekkend vanop de zeedijk gaat deze folkloristische stoet richting Oostduinkerke-dorp alwaar de festiviteiten afgesloten worden aan het Navigomuseum en het alom gekende établissement "In de peerdevisscher".

Wij hopen oprecht U tijdens dit weekend te mogen verwelkomen in onze mooie kustgemeente. 
 

De Voorzitter
Marc Sirjacobs
FOTO VAN DE MAAND
Met dank aan Mario Dragon
GEPLANDE ACTIVITEITEN JUNI 2018
Op zaterdag 23 juni 2018 staan we, gezamenlijk met andere Oostduinkerkse verenigingen, opnieuw klaar op het Fabiolaplein met onze geprezen "bisque de crevettes" of zoals men in de volksmond zegt "de gernaussoepe".
Onze voorbereidende werken beginnen omstreeks 08u00 zodat we tegen 10u00 zeker klaar zullen zijn met het eerste brouwsel van eigen bodem. Zoals onze traditie het intussen wil kan men er zowel een warm bekertje soep bekomen alsmede de voor de thuisbasis bestemde middagsoep in potten van 1 liter.  Er tijdig bij zijn is de boodschap want meestal is er een stormloop naar onze stand en zullen we
"traditiegetrouw" veel te vlug uitverkocht zijn.

Wie er ook bij zal zijn is onze champagneboer die een nieuwe unieke champagnekurk  van de Koninklijke Orde van de Paardevisser zal voorstellen.

Wie aan voorproeverij wil doen kan ons tijdens het weekend van 09 en 10 juni aantreffen in Westende-Bad  alwaar we aan het visweekend deelnemen door de bezoekers van onze lekkere garnalensoep te laten genieten.
TERUGBLIK ACTIVITEITEN MEI 2018
Foto : Eric Delanghe
Onze verenigingen mocht 3 nieuwe leden introduceren tijdens het bijzonder banket dat georganiseerd werd op vrijdag 4 mei. Na vooreerst mee op visvangst te zijn geweest met enkele paardenvissers werden vervolgens de gevangen garnalen gekookt en geproefd op de parking voor het restaurant De Normandie (culinair ambassadeur van onze Orde). 
Tijdens het banket werden de 3 "bleus" waardig bevonden om de kleuren van onze Koninklijke Orde van de Paardevisser met de nodige eerbied te laten dragen. Tijdens dezelfde gelegenheid werden er ook 2 verdienstelijke personen geridderd wegens hun spontane inzet voor de orde.
Tot slot werd onze paardenvisser Johan Vandendriessche  ingehuldigd als "deken" wegens zijn verleden als actieve paardenvisser. Johan heeft echter de paardenvisserij niet verlaten. Samen met zijn zoon Dominique organiseert hij demonstraties garnaalvissen te paard waarbij het tochtje met de huifkar naar het strand al een attractie op zichzelf is.
Proficiat aan al deze personen. 
Op 16 en 17 mei trokken we dan met een delegatie naar Epernay naar onze champagneboer om er een bezoekje te brengen aan de wijngaard  alwaar onze druivelaars reeds bijgesnoeid werden  en de eerste tekenen van een vruchtig leven beginnen te vertonen. Er werd ook een gedenkplaat geplaatst op het graf van Michel Vautrain, ridder in onze Koninklijke Orde van de Paardevisser (zie foto).
Na een pick-nick in de wijngaard en een bezoek aan het museum Castello keerde de afvaardiging van de orde tevreden naar huis.
GARNAALTJE VAN DE MAAND
ASPERGES MET GRIJZE OOSTDUINKERKSE GARNALEN
BENODIGDHEDEN
200 gram boter - 500 gram witte asperges (kan ook met groene asperges of mengeling) - 2 eieren - peterselie - 500 gram verse ongepelde grijze noordzeegarnalen (te bekomen bij onze paardenvissers of kruiers) - peper - zout - nootmuskaat.
BEREIDING
1. Pel de garnalen (gooi de pantsers en kopjes niet weg - bewaar in diepvriezer voor latere bereidingen).

2. Kook de eieren hard (8 minuten) en laat afkoelen. Pel de eieren en prak ze met een vork.

3. Schil de asperges met een dunschiller en breek het taaie onderstuk van de groente.

4. Kook de asperges (tijd in functie van de dikte). Opgelet: asperges moeten krokant blijven.

5. Verhit de boter in een hete pan. Voeg hier de geprakte eieren, zout, peper en nootmuskaat toe. Laat
    het geheel warm worden en voeg dan de gehakte peterselie toe.

6. Dresseer de asperges en overgiet ze met de eierbereiding. 

7. Werk af met de grijze garnalen.


Smakelijk
FILMPJE VAN DE MAAND
Met dank aan Willy Bauwens voor het filmpje
Naar het filmpje
DE OOSTDUINKERKSE PAARDENVISSERS
NELE BEKAERT
Sinds mei 2015 is Nele Bekaert officieel erkend als paardenvisser. Momenteel is zij de enige officiële vrouwelijke  paardenvisser en mag ze zich terecht een wereldunicum noemen. Groot-Koksijde heeft hiermee sinds geruime tijd reeds de bakens verlegd.
Alvorens zij de eerste maal op 02 november 2011 in zee ging met haar paard onder het goedkeurend oog van haar man Chris, ook een fervent paardenvisser, heeft zij zich de rijkunst eigen gemaakt door vooreerst in een manege te gaan paardrijden. Zij zag zich genoodzaakt haar hobby als keeper in een voetbalploeg op te geven na de geboorte van haar tweelingdochters en  het werk in hun frituur om haar gezin draaiende te houden. Het was toen dat haar man Chris op het idee kwam om samen te gaan paardrijden. Of het simpelweg om eenvoudig paardrijden ging of met de bijbedoeling om haar warm te maken voor de paardenvisserij laat zij in het midden. Het was in de manege dat Chris een geschikt boerenpaard zag staan en van het één kwam het ander. De passie van haar man voor de zee en de visvangst deden hen besluiten om de verdere stap te zetten. Met de goede raad en begeleiding van Dominqiue Vandendriessche is zij aldus aan de paardenvisserij begonnen.

Toen Nele de techniek van het paardrijden goed onder de knie had waagde zij haar eerste uitstap met haar paard naar zee. De rust, de stilte en de kracht van de zee die zij op dat ogenblik aanvoelde was een openbaring en deden haar besluiten om zich op de paardenvisserij toe te leggen. Door de moeilijke en speciale omstandigheden waarin de zeevisserij gebeurd kwam er een speciale en onvoorwaardelijke band met het paard tot stand. De paardenvisser vertrouwt zijn leven toe aan zijn paard en omgekeerd voelt het paard ook aan dat het vol vertrouwen de bevelen mag volgen van de paardenvisser gezeten op zijn rug. Het ongewisse en de spanning  van wat de garnaalvisserij als resultaat zal opleveren  alsook de rust die over een paardenvisser neerdaalt éénmaal men de netten voortsleept door het zilte water maken dat een paardenvisser, en zo ook voor Nele, zo veel als mogelijk met paard en kar naar zee trekt om er haar hobby te beoefenen.

Als vrouw was het niet altijd even gemakkelijk om paardenvisser te worden en vergde het veel oefening om vooreerst het paard op te tuigen en om zonder steugbeugel op het paard te klimmen. Doch Nele bewijst telkens het spreekwoord dat oefening kunst baart en dat zij niet moet onder doen voor haar mannelijke collega's.
Buiten de officiële demonstraties (zie activiteitenkalender in deze nieuwsbrief) is Nele ook regelmatig met haar paard te bewonderen op het strand van Sint-André en geeft ze met graagte uitleg aan de wandelaars op het strand die stil blijven staan om dit wereldfenomeen gade te slaan.
KALENDER DEMONSTRATIES GARNALENVANGST
Onze paardenvissers hebben hun start niet gemist en hebben hun beste beentje(s) reeds meerdere malen voorgezet tijdens de druk bijgewoonde demonstraties garnalenvissen. Ook individueel gaan zowel de paardenvissers als de garnaalkruiers nog altijd op garnalenjacht . Via hun website of Facebookpagina kunt u te weten komen waar ze aan te treffen zijn langsheen het Groot-Koksijdse strand. Klik op de onderstaande links om rechtstreeks naar hun agenda te gaan.
DE PAARDENVISSERS
Tijdens de demonstraties aan het strand in Oostduinkerke kunt U steeds over een deskundige uitleg, gegeven door één of meerdere paardenvissers, beschikken. Aarzel niet om hen aan te spreken, zij staan er voor U om U deskundige uitleg te verschaffen.
Onze paardenvissers kunt U op maandag 18 juni aan het werk zien op het strand van Oostduinkerke. Vanaf 11u00 gaan zij de zee in waarna de garnalen op de zeedijk worden gekookt.
Ook op woensdag 20 juni om 12u30 en op donderdag 21 juni om 13u30 trekken zij opnieuw de zee in om de garnalen te gaan verschalken.
Tot slot kunt u hen ook nog aan het werk zien op zaterdag 23 juni om 16u00 wanneer zij ter gelegenheid van het feestelijk garnalenweekend nogmaals in zee gaan om daarna hun garnalen te koken op de zeedijk.
Natuurlijk zijn zij ook paraat tijdens de garnaalstoet op zondag 24 juni.

Voor meer info klik hieronder op de link naar de website van onze paardenvissers.
Activiteitenkalender van de PAARDENVISSERS
DE KRUIERS
DE STIENESTEKERS
Op maandag 18 juni om 11u00 en op zaterdag 23 juni om 16u00 vergezellen de Stienestekers onze paardenvissers in zee om er de garnalen te gaan verschalken. Na de vangst worden de garnalen gekookt en geproefd op de zeedijk.
Op vrijdag 29 juni vanaf 09u00 kunt u hen opnieuw aan het werk zien op het strand van Oostduinkerke.
Activiteitenkalender van de STIENESTEKERS
DE SPANJAARDBANK
Buiten hun deelname aan de grote garnalenvangst op zaterdag 23 juni tussen 15u30 en 17u15 werden er ons geen bijkomende activiteiten gemeld.
Activiteitenkalender van de SPANJAARDBANK
DE SLEPERS
Er werden ons geen activiteiten mede gedeeld door De Slepers. Om op de hoogte te blijven van hun doen en laten klikt U maar op de link hieronder.
Activiteitenkalender van de SLEPERS
DE GERNOARSKRUWERS
Op zaterdag 16 juni  kunt U de Gernoarskruwers aan het werk zien ter hoogte van hun clublokaal Alizé in Koksijde-Bad en dit tussen 08u00 en 12u00.
Ook zij nemen deel aan het garnalenvissen en het koken van de garnalen  op zaterdag 23 juni en dit tussen 15u00 en 19u00 op het strand van Oostduinkerke.
Activiteitenkalender van de GERNAORSKRUWERS
69ste EDITIE VAN DE GARNAALFEESTEN
Tijdens het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 juni vinden dit jaar de Garnaalfeesten plaats in Oostduinkerke.
Op zaterdag spelen de activiteiten zich voornamelijk af in zee en op het Fabiolaplein ( zie activiteiten hogerop ).
Op zondag  begint de viering om 09u30 met een eucharistieviering in de Mariakapel gevolgd door de Zeewijding en de uitreiking van diploma's garnaalvissen op de Zeedijk. Vanaf 11u00 zijn hier ook optredens van o.a. de "Oud Ijslandvaarders", de "Juttertjes" en het paradekorps "El Fuerte".
Om 15u30 start de Grote Folkloristische Garnaalstoet vanop de Zeedijk om zich via het Europaplein, de Albert I-laan en de Leopold II-laan naar Oostduinkerke-dorp te begeven.
WORDT STEUNEND LID
Zoals onze voorzitter reeds heeft vermeld kunt u zich als sympathisant van onze vereniging kenbaar maken als " steunend lid " op voorwaarde dat U een promotor wilt zijn voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed Unesco  waartoe onze paardenvissers behoren (zie link op onze website). In 2013 werden onze paardevissers uit Oostduinkerke aan deze lijst toegevoegd.
U stort de som van € 25 op onze rekening BE37 0018 1213 7428 (BNP PARISBAS FORTIS) met vermelding " Steunend lid " gevolgd door het adres alwaar wij U deze zelfklever mogen opsturen. U kunt de zelfklever ook bekomen aan onze stand tijdens de activiteiten waaraan wij deelnemen aan de Westkust. Alvast bedankt.
Dit was dan onze nieuwsbrief voor de maand juni. Tenzij anders vermeld zijn de gepubliceerde foto's eigendom van de redactie.

U kunt steeds terecht op onze website (rubriek activiteiten) om onze kalender met activiteiten voor het jaar 2018 te raadplegen.

De redactiesecretaris
Hugo Dero
Wijzig uw inschrijving    |    Bekijk online
De opname van uw emailadres gebeurt volgens de wet op de privacy. Uw gegevens (= alleen emailadres) worden enkel bewaard met het doel u maandelijks deze nieuwsbrief toe te sturen. Uw emailadres wordt nooit aan derden doorgegeven, commercieel verwerkt of publiekelijk bekend gemaakt. U heeft ten allen tijde het recht om uw gegevens te laten verwijderen
(liefst via uitschrijven). Indien u toch deze nieuwsbrief wegens technische omstandigheden buiten uw en onze wil blijft ontvangen stuur een email naar redactie@ordevandepaardevisser.eu zodat wij uw emailadres manueel kunnen verwijderen.
Algemene Verordening Gegevensbescherming 25 mei 2018
Koninklijke Orde van de Paardevisser
Guldensporenlaan 7 - BE 8670 Koksijde
https://www.ordevandepaardevisser.eu