Nieuwsbrief mei 2018
 
WOORD VAN DE VOORZITTER
Beste vrienden en sympathisanten,

Samen met de zon die opnieuw van de partij is en in anologie met de stijgende temperaturen gingen ook onze activiteiten in stijgende lijn tijdens de voorbije maand.

Zo mochten we opnieuw steun verlenen aan de regionale MS-Liga alsook aan de oud-gedienden van onze militaire basis in Koksijde met ons aanbod van een lekkere garnalensoep en een overheerlijke
" noordzeepaella ".

We gaan tijdens de komende maand op ons elan verder door vooreerst 3 nieuwe leden in onze orde te introduceren en enkele weldoeners, die ons of de paardenvissers hun steun verleenden, te ridderen. Dat we vooruit blikken en plannen maken voor de nabije toekomst doen we door naar de champagnestreek af te zakken om aldaar een eerste keuze te gaan maken voor de druiven die na rijping onze smaakpapillen zullen beroeren als een heerlijke champagne.De Voorzitter
Marc Sirjacobs
FOTO VAN DE MAAND
GEPLANDE ACTIVITEITEN MEI 2018
Deze maand staan er geen publieke activiteiten op het programma doch dit wil niet zeggen dat we blijven stil zitten.

Vooreerst worden  op vrijdag 4 mei onze 2 Johan's en Marc als volwaardig lid in de Koninklijke Orde van de Paardevisser geïntroniseerd. Tevens worden er enkele steunende sympathisanten in de ridderschapsorde opgenomen. Deze festiviteit vangt in de voormiddag reeds aan op het strand van Sint-André alwaar er enkele paardenvissers een demonstratie zullen geven. De gevangen garnalen worden vervolgens gekookt op de parking voor de Normandie alwaar later op de dag een intern vriendschaps- en bedankingsbanket wordt gehouden.

Op 16 en 17 mei trekken we dan met een delegatie naar de champagnestreek op verkenning om er onze druiven, dienend na rijping voor de aanmaak van onze champagne, reeds te reserveren zodat ze een speciale behandeling en verzorging kunnen krijgen.

En op 29 mei sluiten we de maand af met onze wettelijk verplichte traditionele statutaire vergadering waarna we onze boekhouding van 2017 op de griffie van de Rechtbank van Koophandel kunnen neerleggen zoals in de wet op de VZW is voorzien.

Dan is het wachten op de maand juni waarbij we ons opnieuw in onze buitenactiviteiten zullen onderdompelen.
TERUGBLIK ACTIVITEITEN APRIL 2018
Foto : Johan Rubben
Vooreerst onder een snikhete zon ( gelukkigerwijs kregen we later zonbescherming door de plaatsing van enkele Nieuwpoortse tentjes ) werd er op 19 april opnieuw een reuzepaella klaar gemaakt voor de vismijn van Nieuwpoort en dit ten voordele van de MS-Liga aan onze Westkust. En dat de paella gesmaakt werd ( onze chef-kok voegde er op het laatste moment zijn geheim kruid aan toe ) bleek na afloop uit de vele felicitaties die we mochten ontvangen alsook aan de talloze vragen naar de plaats en datum van onze volgende paella-activiteit.
En ook het lentefeest op de basis van Koksijde was een groot succes. Waar we gewoonlijk van hun keuken mogen gebruik maken om onze garnalensoep voor de 4-daagse van de IJzer klaar te maken mochten we er voor de verandering de gepensioneerden eens tracteren op een portie paella. En dat ze ervan gesmuld en het zich laten smaken hebben moeten we geen twee keer vertellen.
GARNAALTJE VAN DE MAAND
Bisque van Oostduinkerkse grijze garnalen
door resto 8CHEF uit Koksijde
BEREIDING 

#noordzeegarnalen (enkel te verkrijgen op het strand in Oostduinkerke)

ongeveer 1 kg, ongepeld, vergeet ze niet te pellen!!!

#2 grote zoete uien

#1 kleine venkel

#2rijpe tomaten

#1 bleekselderij

#1 koffielepel zwarte peperbollen

#1 mespunt piment d’ espelette

#1,5l witte wijn

#3blaadjes laurier en 3 takjes tijm

Begin met ui te stoven in olijfolie, venkel en selder erbij, de aromaten en de tomaten, kopjes erbij, overgieten met de lekkere witte wijn. Zeven.

En naar elks smaak en plezier, bijkruiden.
Smakelijk. 
Wens je te weten te komen alwaar je vol voldoening het restaurant verlaat na het eten van lekkere garnalen en andere noordzeeprodukten klaargemaakt door topchefs ? Neem dan een kijkje in onze rubriek "culinaire ambassadeurs" op onze website www.ordevandepaardevissers.eu.
FILMPJE VAN DE MAAND
Met dank aan André Vermeeren voor het filmpje
Naar het filmpje
DE OOSTDUINKERKSE PAARDENVISSERS
Door de paardenvissers in Oostduinkerke, deelgemeente van de Belgische kustplaats Koksijde, gebeurt het vissen op garnalen nog steeds op dezelfde traditionele wijze: te paard. Alhoewel de paardenvissers het meest actief zijn tijdens het toeristisch seizoen zijn ze ook buiten deze periodes heel actief en dit in tegenstelling met het folklorevissen in andere Europese landen zoals Spanje alwaar nog enkel voor de toeristen de ossen van stal gehaald worden om de visnetten tot aan de kleine typische vissersbootjes te slepen, zoals in Wales alwaar men gebruik maakt van tractors. Ook in Noord-Frankrijk en Nederland waren er paardenvissers actief.

De visserijmethode met trekdieren was vroeger gebruikelijk langsheen de gehele Vlaamse Noordzeekust maar is op de andere plaatsen in onbruik geraakt ofwel omdat de golfbrekers er te kort op mekaar aansluiten  ofwel omdat het zand aan de strandlijn te mul is zodat de paarden er te diep met hun benen in weg zinken. De traditie van het paardenvissen gaat tot zeker 500 jaar terug. Arme boeren gingen er met hun dieren ( meestal muildieren ) in zee om op die manier iets bij te verdienen. Langsheen de Belgische kust noemde men deze vissers de seynevissers ( seyne = net ). Door de jaren heen werden de vangsten steeds geringer en ging men grotere netten gebruiken. Voor dit zwaardere werk maakte men gebruik van sterke koudbloedpaarden, heden ten dage is het Belgische trekpaard dat de netten in zee voort sleept.
Volgens oude Brugse archieven was er anno 1510 reeds sprake dat er aan de Koksijdse en meer specifiek aan de Oostduinkerkse kust aan seynevissen werd gedaan. De boekhouding van de abdij Ter Duinen, in 1107 door de Cisterciënzen gesticht, vindt men anno 1564 ingeschreven uitgaven terug betreffende de seynen alsook van  andere artikelen gerelateerd aan de visvangst. Doordat de monniken meestal vis aten, vlees was sporadisch toegelaten op vastgestelde feestdagen, wordt dit als een stimulans gezien voor het aanmoedigen en het voortbestaan van de paardenvisserij.

Heden ten dage heeft de paardenvisser maar op getijdentabellen te kijken om te weten wanneer het eb of vloed is, wanneer het doodtij is of wanneer het springtij zal zijn. Vroeger moesten de paardenvissers naar de stand van de maan kijken om te bepalen wanneer ze uit vissen konden gaan.

Het gebruikte materiaal veranderde ook doorheen de tijd: van het seynevissen werd overgegaan naar de schee ( een schuine plank van circa 4 meter lengte die over het zand scheerde om de garnaal te laten opspringen in het net), heden ten dage oefent een ijzeren ketting gespannen tussen de netopening dezelfde functie uit.

Ook wat hun kledij betreft is er een hele verandering doorgevoerd: daar waar men vroeger zwaar oliegoed aantrok om zich tegen de koude en het opspattende water te beschermen draagt men heden ten dage nylon jekkers. De paardenvisser vist meestal met een zuidwester op het hoofd en draagt een typische visserssjaal om de wind in de halsstreek te snijden. Het zijn vooral deze kledijonderdelen die de Koninklijke Orde van de Paardevisser aan de echte paardenvissers cadeau heeft gedaan ( met dank aan onze culinaire ambassadeurs en steunende leden)  als steun voor hun inzet om deze aloude traditie in stand te houden.
( wordt vervolgd )
KALENDER DEMONSTRATIES GARNALENVANGST
Onze paardenvissers hebben hun start niet gemist en hebben hun beste beentje(s) reeds meerdere malen voorgezet tijdens de druk bijgewoonde demonstraties garnalenvissen. Ook individueel gaan zowel de paardenvissers als de garnaalkruiers nog altijd op garnalenjacht . Via hun website of Facebookpagina kunt u te weten komen waar u ze kunt aantreffen. Klik op de onderstaande links om rechtstreeks naar hun agenda te gaan.
DE PAARDENVISSERS
Onze paardenvissers kunt U op donderdag 10 mei   (Hemelvaartsdag) aan het werk zien op het strand van Oostduinkerke. Vanaf 15u00 gaan zij de zee in.
Ook op zaterdag 19 mei 2018 trekken zij omstreeks 10u00 opnieuw de zee in om de garnalen te gaan verschalken.
Voor meer info klik hieronder op de link naar de website van onze paardenvissers.
Activiteitenkalender van de PAARDENVISSERS
DE KRUIERS
DE STIENESTEKERS
Er werden ons geen activiteiten mede gedeeld door De Stienestekers. Om op de hoogte te blijven van hun doen en laten klikt U maar op de link hieronder.
Activiteitenkalender van de STIENESTEKERS
DE SPANJAARDBANK
Er werden ons geen activiteiten mede gedeeld door De Spanjaardbank. Om op de hoogte te blijven van hun doen en laten klikt U maar op de link hieronder.
Activiteitenkalender van de SPANJAARDBANK
DE SLEPERS
Er werden ons geen activiteiten mede gedeeld door De Slepers. Om op de hoogte te blijven van hun doen en laten klikt U maar op de link hieronder.
Activiteitenkalender van de SLEPERS
DE GERNOARSKRUWERS
Op zaterdag 19 mei 2018 kunt U de Gernoarskruwers aan het werk zien ter hoogte van hun clublokaal Alizé in Koksijde en dit tussen 08u45 en 12u45.
Zij dragen ook hun steentje bij voor het goede doel ( actie Levensloop Koksijde 2018 ) door aan het sportpark van Koksijde garnaalsoep te verkopen op 26 en 27 mei en dit vanaf 15u00.
Activiteitenkalender van de GERNAORSKRUWERS
MIEKE GARNAAL EN NAVIGOMUSEUM
( hieronder klikken )
Mieke Garnaal centraal op erfgoeddag
WORDT STEUNEND LID
Zoals onze voorzitter reeds heeft vermeld kunt u zich als sympathisant van onze vereniging kenbaar maken als " steunend lid " op voorwaarde dat U een promotor wilt zijn voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed Unesco  waartoe onze paardenvissers behoren (zie link op onze website). In 2013 werden onze paardevissers uit Oostduinkerke aan deze lijst toegevoegd.
U stort de som van € 25 op onze rekening BE37 0018 1213 7428 ( BNP PARISBAS FORTIS ) met vermelding " Steunend lid " gevolgd door het adres alwaar wij U deze zelfklever mogen opsturen. U kunt de zelfklever ook bekomen aan onze stand tijdens de activiteiten waaraan wij deelnemen aan de Westkust. Alvast bedankt.
Dit was dan onze nieuwsbrief voor de maand mei. Tenzij anders vermeld zijn de gepubliceerde foto's eigendom van de redactie.

U kunt steeds terecht op onze website ( rubriek activiteiten ) om onze kalender met activiteiten voor het jaar 2018 te raadplegen.

De redactiesecretaris
Hugo Dero
Wijzig uw inschrijving    |    Bekijk online
Koninklijke Orde van de Paardevisser
Guldensporenlaan 7 - BE 8670 Koksijde
https://www.ordevandepaardevisser.eu