Nieuwsbrief april 2018
 
WOORD VAN DE VOORZITTER
Beste vrienden en sympathisanten,

Vooreerst betuigen we ons medeleven aan de familie van Jacqueline Braem, weduwe van Herwig Batens die in vroegere jaren als dignitaris aangesloten was bij onze vereniging. 

In principe hebben we de winter achter ons gelaten en zijn we vol verwachtingen van wat de lente ons brengen zal. Een eerste voorsmaakje kregen jullie al op zaterdag 31 maart toen we met onze bekende soep op de zeedijk stonden. Wij mogen opnieuw van een succes spreken, vlugger dan verwacht was de soep aan de vrouw gebracht.

Wat houdt april voor ons in petto? Vooreerst hopen we natuurlijk op warmere en regenvrije tijden. Verder staan er 2 activiteiten voor het goede doel op onze kalender : onze traditionele steun aan de lokale MS-Liga en  voorts ook onze steun aan de gepensioneerden van de luchtmachtbasis van Koksijde.

Ook het vissersleven komt terug in volle activiteit en onze paardenvissers en kruiers zullen heel snel terug te vinden zijn op de stranden hier in Oostduinkerke. Werp snel een blik op hun kalender om verder door te klikken naar hun website hier onderaan deze nieuwsbrief.

Op vraag van verscheidene sympathisanten hebben we ook een categorie " steunende leden " aan onze orde toegevoegd. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u vernemen hoe u eventueel steunend lid kunt worden.

De Voorzitter
Marc Sirjacobs
FOTO VAN DE MAAND
Met dank aan Jean Lycke
GEPLANDE ACTIVITEITEN APRIL 2018
April wordt de maand voor de verwezenlijkingen van enkele goede doelen die we steunen.

Op donderdag 19 april 2018 zijn we te vinden in de Yselandzaal ( bovenzaal van de vismijn aan de Kaai ) in Nieuwpoort alwaar we de MS-Liga een hart onder de riem steken met onze paella. Geïnteresseerden in dit evenement kunnen kaarten voor dit banket bekomen ofwel op het adres lut.boerjan@telenet.be  ofwel op volgend telefoonnummer 0479/919.673. Natuurlijk kun je ook terecht bij de leden van de plaatselijke MS-Liga zelf.

Op zaterdag 28 april 2018 geven we een steuntje in de rug aan 1/W/BKOKS.
TERUGBLIK ACTIVITEITEN FEBRUARI 2018
En dat er veel lekkere garnalen in onze kookpot zaten op zaterdag 31 maart bewijst wel deze foto. Onze " bisque de crevettes " ofte garnalensoep kende terug heel wat bijval. Wil je zelf een poging wagen om ons te evenaren? Zie ons garnalenrecept van de maand.
Alhoewel we nog volop bezig waren met de opbouw kwamen de eerste belangstellenden reeds opdagen om hun soep te komen halen of te reserveren.
GARNAALTJE VAN DE MAAND
Bisque van Oostduinkerkse grijze garnalen

Benodigdheden voor 6 personen :

Te bekomen bij onze paardenvissers - kruiers en/of visboer : 500 gram ongepelde garnalen.

Te bekomen op de boerderij of groenteboer: 1 wortel - 1 prei(wit) - 1 bleekselder - 1 sjalot - peterselie - kruidentuiltje ( thijm - peterseliestengels - 2 laurierblaadjes ) 

Te bekomen bij de kruidenier : olijfolie - 4 cl cognac of armagnac - 1 dl tomatenpuree -2 dl droge witte wijn - 1 dl room - zwarte peper - zeezout - curry - paprikapoeder - .... ( geheim van de kok ).

BEREIDING 

Begin met de groenten te wassen en ze grof te snijden.
Pel de garnalen doch houdt de koppen en pantsers bij ( garnalen zijn voor de eindafwerking).
Verhit de olijfolie en voeg er vervolgens de garnaalkoppen en -pantsers aan toe. Laat ze 2 minuten bakken alvorens de groenten en de tomatenpuree eraan toe te voegen. Laat dit mengsel verder stoven. Eventueel blussen met cognac of armagnac ( in de soepketel !!! ). Voeg er vervolgens de witte wijn, water en de visafval aan toe ( indien geen visafval vervangen door visfumet ).
Begin met kruiden (grootste geheim van de kok doch pas op met zout) en laat het brouwsel 30 à 40 minuten koken.
Daarna de brei zeven door puntzeef en alles goed uitpersen.
Tot slot de bisque eventueel nog binden met maizena of roux  en na het proeven eventueel bijkruiden om op de gewenste smaak te brengen.

Bij het opdienen eerst de room, de peterselie en de garnalen in het bord aanbrengen alvorens de bisque erover uit te scheppen.Smakelijk. 
Wens je te weten te komen alwaar je vol voldoening het restaurant verlaat na het eten van lekkere garnalen en andere noordzeeprodukten klaargemaakt door topchefs ? Neem dan een kijkje in onze rubriek "culinaire ambassadeurs" op onze website www.ordevandepaardevissers.eu.
FILMPJE VAN DE MAAND
Naar het filmpje
VLAAMS KAMPIOEN GARNALENKRUIEN 2017 :EDDY
Tijdens één onzer strandwandelingen hadden we reeds opgemerkt dat er zelfs buiten het toeristisch seizoen regelmatig kruiers aan het werk waren op onze stranden en dit in alle weer en wind. Op zekere  dag en uit nieuwsgierigheid spraken wij hen aan om iets meer te weten te komen over hun hobby.
De Eddy's, want zo noemen de 2 vrienden die we mochten ontmoeten, maken deel uit van De Spanjaardbank doch de zee kriebelt veel te veel in hun bloed om enkel de geprogrammeerde uitstappen met hun vereniging in zee mee te maken.
Het was ons ook opgevallen dat zij regelmatig belangstellenden rondom hen staan hadden aan wie zij uitleg over hun kruiersbestaan gaven. 
Na onze stoute schoenen aangetrokken te hebben spraken we hen aan om, tussen pot en pint, iets meer te weten komen over hun liefhebberij. Zo vernamen we dat ze niet enkel vakantiegroepen begeleiden maar ook zeeklassen georganiseerd door de scholen, teambuildings voor firma's maar ook gewone demonstraties geven voor families en vriendengroepen.
Na uitleg gegeven te hebben over materiaal waarmede zij op garnalenvangst gaan trekken de garnaalkruiers zelf in zee om de garnalen te vangen. Voor de moedigen is er zelfs de mogelijkheid om zelf, na het aantrekken van lieslaarzen, mee het water in te gaan  onder begeleiding van de ervaren kruiers. Terwijl de kruiers in het water zijn wachten de belangstellenden op het strand waar ze uitleg over de garnalen krijgen.
Na de jacht op garnalen wordt de vangst op een tafel uitgegoten. De krabben, de visjes en andere vuiligheid die in hun net terecht kwamen worden eruit gehaald zodat er enkel een residu van garnalen overblijft. Hierna worden de garnalen gekookt en krijgen de geïnteresseerde gasten uitleg over het pellen van de garnalen alvorens men tot proeven kan overgaan. Het is een leerrijke ervaring om te zien hoe de grijze, glazige garnaal na het koken rozig wordt.
Tot slot krijgt de groep deelnemers de lekkere gevangen en gekookte garnalen mee om er op de thuisbasis iets lekkers mee te bereiden. Eénieder zal het beamen dat vers gevangen en gekookte garnalen een ongeëvenaarde smaak hebben.
Wie graag meer inlichtingen wenst over het garnaalkruien in Koksijde met Johny en de Eddy's kan steeds contact met hen opnemen. 
Hier alvast de gegevens van de sympathieke Eddy Braem ( kampioen garnalen vangen 2017 ) die met vuur over deze passie spreekt:
- per email :braem.hemeryck@skynet.be 
- telefonisch : 0472/29.62.38 of 058/51.62.11
Ook via de site van de Spanjaardbank kunt U in contact komen met deze sympathieke mensen.
Eddy Braem, kampioen garnalen vangen in 2017, met zijn voorzitter Johny Popieul.
KALENDER DEMONSTRATIES GARNALENVANGST
Het toeristisch seizoen start terug op met de komende paasperiode en is het opnieuw de beurt aan onze paardenvissers om hun beste beentje voor te zetten. Ook individueel gaan zowel de paardenvissers als de garnaalkruiers terug op garnalenjacht . Via hun website of Facebookpagina kunt u te weten komen waar u ze kunt aantreffen. Klik op de onderstaande links om rechtstreeks naar hun agenda te gaan.
DE PAARDENVISSERS
Onze paardenvissers kunt U op paasmaandag 2 april 2018 aan het werk zien op het strand van Oostduinkerke. Vanaf 09u00 gaan zij de zee in en na het vissen worden de garnalen gekookt en geproefd op de Zeedijk.
Ook op maandag 9 april 2018 trekken zij omstreeks 14u00 de zee in om opnieuw de garnalen te gaan verschalken.
Voor meer info klik hieronder op de link naar de website van onze paardenvissers.
Activiteitenkalender van de PAARDENVISSERS
DE KRUIERS
DE STIENESTEKERS
Gelijktijdig met de paardenvissers zijn ook De Stienestekers terug te vinden in het zilte zeewater aan het strand van Oostduinkerke-Bad en dit op paasmaandag 2 april 2018. Vanaf 09u00 begeven zij zich te water om er een garnaaltje te gaan verschalken, garnalen die naderhand op de zeedijk gekookt worden.
Activiteitenkalender van de STIENESTEKERS
DE SPANJAARDBANK
Eveneens op paasmaandag 2 april 2018 zijn de leden van De Spanjaardbank ook paraat op het strand van Oostduinkerke vanaf 08u15 om de beste en fijnste garnalen uit de zee op te vissen (einde 09u45). 
Een overzicht van hun kalender vindt U door op de link hieronder te klikken.
Activiteitenkalender van de SPANJAARDBANK
DE SLEPERS
Er werden ons geen activiteiten mede gedeeld door De Slepers. Om op de hoogte te blijven van hun doen en laten klikt U maar op de link hieronder.
Activiteitenkalender van de SLEPERS
DE GERNOARSKRUWERS
Op zaterdag 21 april 2018 kunt U de Gernoarskruwers aan het werk zien op het strand van De Panne en dit ter hoogte van de zeilwagenclub. Vanaf 10u30 zullen zij proberen de garnalen te verschalken in hun netten.
Activiteitenkalender van de GERNAORSKRUWERS
MIEKE GARNAAL EN NAVIGOMUSEUM
( hieronder klikken )
Mieke Garnaal centraal op erfgoeddag
WORDT STEUNEND LID
Zoals onze voorzitter reeds heeft vermeld kunt u zich als sympathisant van onze vereniging kenbaar maken als " steunend lid " op voorwaarde dat U een promotor wilt zijn voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed Unesco  waartoe onze paardenvissers behoren (zie link op onze website). In 2013 werden onze paardevissers uit Oostduinkerke aan deze lijst toegevoegd.
U stort de som van € 25 op onze rekening BE37 0018 1213 7428 ( BNP PARISBAS FORTIS ) met vermelding " Steunend lid " gevolgd door het adres alwaar wij U deze zelfklever mogen opsturen. U kunt de zelfklever ook bekomen aan onze stand tijdens de activiteiten waaraan wij deelnemen aan de Westkust. Alvast bedankt.
Dit was dan onze nieuwsbrief voor de maand april. Tenzij anders vermeld zijn de gepubliceerde foto's eigendom van de redactie.

U kunt steeds terecht op onze website ( rubriek activiteiten ) om onze kalender met activiteiten voor het jaar 2018 te raadplegen.

De redactiesecretaris
Hugo Dero
Wijzig uw inschrijving    |    Bekijk online
Koninklijke Orde van de Paardevisser
Guldensporenlaan 7 - BE 8670 Koksijde
ordevandepaardevisser.eu