Nieuwsbrief maart 2018
 
Vooreerst onze excuses aan de personen die zich in het verleden hebben uitgeschreven op deze nieuwsbrief. Wegens aanpassingen aan de server zijn de bijkomende gegevens van de adresgegevens verloren gegaan dus .... aan diegenen die de nieuwsbrief in de toekomst niet verder wensen te ontvangen vragen wij dus nederig om zich opnieuw uit te schrijven ( zie onderaan ).
Alvast bedankt en sorry voor de overlast.

De redactie.
Hugo Dero
WOORD VAN DE VOORZITTER
Beste vrienden en sympathisanten,

Zoals jullie al kunnen hebben vaststellen is de kogel door de kerk: onze vernieuwde website is een feit. Vooreerst willen we Jurgen De Klerck hiervoor danken die, onder het gezaag en de voortdurende op- en bemerkingen van onze redactie, tot een mooi resultaat is gekomen waarop niet alleen hijzelf doch ook wij bijzonder fier en trots mogen op zijn.

Voorbij zijn de duistere dagen, het licht schijnt ons tegemoet en met vernieuwde en gebundelde krachten kijken wij vooruit naar de toekomst.

Tijdens onze gezamenlijke nieuwjaarsreceptie met de paardenvissers, receptie waarop wij niet alleen onze gemeente mochten verwelkomen doch ook de kruiersverenigingen die Koksijde rijk is, werden de vriendschapsbanden nauwer aangehaald en werden plannen gesmeed om het werelderfgoed waarop Koksijde/Oostduinkerke terecht fier mag zijn een grotere uitstraling te geven. Onze paardenvissers en het kruiende voetvolk dat regelmatig de zee intrekt om op garnalen te vissen verdienen dit.

Intussen werden ook  onze eerste culinaire ambassadeurs aangesteld. De sticker met het  logo en het onderschrift " Culinaire ambassadeur 2018 " in de toegang tot hun restaurant bewijst dat zij onze noordzeeprodukten, en in het bijzonder de grijze garnaal, tot een culinair hoogstandje weten te verwerken. Twijfel dus niet wanneer u deze sticker ergens aantreft, spring er met een gerust gemoed binnen want u weet dat u er ofwel een goede hoofdmaaltijd of een goed tussendoortje zoals een garnalenomelet kunt verorberen.

De Voorzitter
Marc Sirjacobs
FOTO VAN DE MAAND
Met dank aan Jean Lycke
GEPLANDE ACTIVITEITEN MAART 2018
Op Paaszaterdag 31 maart  staan we opnieuw paraat om onze heerlijke garnalensoep te bereiden. Vanaf dit jaar staan we op de Zeedijk ter hoogte van het openluchtzwembad alwaar  vanaf 10u30 onze " bisque de crevettes " beschikbaar zal zijn. Ter plaatse kunt u een bekertje bekomen of kunt u, zoals bij vele bezoekers reeds een traditie is geworden, de lekkere soep in potten van 1 liter bekomen om ze thuis terug op te warmen. Treuzel niet en kom voor het middaguur want meestal zijn we kort na de namiddag reeds uitverkocht.
TERUGBLIK ACTIVITEITEN FEBRUARI 2018
Tijdens onze nieuwjaarsreceptie (in samenwerking met de paardenvissers) en in gezelschap van een afvaardiging van het gemeentebestuur en de kruiersverenigingen kregen de paardenvissers hun jaarlijkse steuntje in de rug van onze vereniging overhandigd. Dit jaar betrof het de zo begeerde visserssjaal die de Koninklijke Orde van de Paardevisser nog na veel zoekwerk op de kop kon tikken.
Bij deze gelegenheid werd ook de webmaster van onze vernieuwde website in de bloemetjes gezet. Jurgen is ook de man die recentelijk de website van de paardenvissers van een nieuw en fris uiterlijk heeft voorzien.
GARNAALTJE VAN DE MAAND
Krokant van Oostduinkerkse grijze

Benodigdheden voor 6 personen :

Te bekomen bij onze paardenvissers en/of kruiers : 250 gram garnaalkoppen - 200 gram ongepelde garnalen.

Te bekomen op de boerderij : 0,5 liter melk - 100 gram hoeveboter - 2 eierdooiers.

Te bekomen bij de kruidenier : 1/4 venkel - 5 blaadjes gelatine - 110 gram bloem - 2 citroenen -       
80 ml. room - 7,50 cl. arachideolie - peper - zout - muskaatnoot - thijm - laurier en Panko.

BEREIDING 


Stoof de venkel samen met de garnaalkoppen. Bevochtig met melk en laat het 15 minuutjes zacht koken,vergeet niet te kruiden met peper en zout, nadat je er een takje tijm en een laurierblad hebt aan toegevoegd. 
Laat intussen de gelatinebladeren weken in een kom ijswater.
Maak een blonde roux ( boter en bloem ) en laat even doorbakken om de bloemsmaak weg te krijgen. Blus vervolgens deze roux met garnalenmelk.

Knijp de gelatinebladeren uit en mix ze.
Roer ze door met de garnalen en het citroensap en kruid af met peper, zout en geraspte nootmuskaat. 

Maak een mengsel van de eierdooiers en de room en voeg dit toe aan het vorige mengsel.
Giet vervolgens dit mengsel uit in een geoliede schaal tot een dikte van ca. 2 cm. Dek af met plasticfolie en laat het afkoelen.

Nadat dit mengsel opgesteven is leg je het op het bakpapier. Bestrooi met gezeefde bloem en snij de vulling in reepjes van 2cm op 3cm.

Paneer deze reepjes met een mix van bloem, losgeklopte eieren met peper, zout, olie en panko. Laat ten slotte de kroketjes gedurende 1 uur opstijven in de koelkast.

En tot slot, warm de frietketel op en begin maar te bakken tot ze mooi goudbruin zien.


Smakelijk. 
Wens je te weten te komen alwaar vol voldoening het restaurant verlaat na het eten van lekkere garnalen en andere noordzeeprodukten klaargemaakt door topchefs ?Neem dan een kijkje in onze rubriek "culinaire ambassadeurs" .
FILMPJE VAN DE MAAND
Naar de culinaire specialiteit
KALENDER DEMONSTRATIES GARNALENVANGST
Gezien het toeristisch seizoen voorbij is zijn er geen geplande activiteiten op vaste data voorzien. Individueel gaan zowel de paardenvissers als de garnaalkruiers nog op garnalenjacht . Via hun website of Facebookpagina kunt u te weten komen waar u ze kunt aantreffen. Klik op de onderstaande links om rechtstreeks naar hun agenda te gaan.
DE PAARDENVISSERS
naar de activiteitenkalender van de PAARDENVISSERS
DE KRUIERS
naar de activiteitenkalender van de STIENESTEKERS
naar de activiteitenkalender van de SPANJAARDBANK
naar de activiteitenkalender van de SLEPERS
naar de activiteitenkalender van de GERNAORSKRUWERS
Dit was dan onze nieuwsbrief voor de maand maart. Intussen mochten wij vaststellen dat er al heel wat belangstellenden onze vernieuwde website hebben bezocht. Waarvoor onze dank.Indien u zou vastgesteld hebben dat er ergens fouten of haperingen in het systeem zitten gelieve ons dan hierop opmerkzaam te maken door ons een mailtje te laten geworden op het volgende adres : redactie@ordevandepaardevisser.eu .
Waarvoor reeds onze beste dank.

De redactiesecretaris
Hugo Dero
Wijzig uw inschrijving    |    Bekijk online
Koninklijke Orde van de Paardevisser
Guldensporenlaan 7 - BE 8670 Koksijde
ordevandepaardevisser.eu